To content

Profilbild von Prof. em. Dr.-Ing. Edmund Handschin © Edmund Handschin

18.11.1941 geboren in Wädenswil / Schweiz
1960-1965 Studium der Elektrotechnik an der ETH Zürich
1965 - 1968 Promotionsstudium am Imperial College of Science, Medicine and Technology, London ( M.Sc., DIC., Ph.D )
1969 - 1974 Wissenschaftlicher Mitarbeiter bei Brown Boveri (heute ABB)
1973 Habilitation an der ETH Zürich
seit 1974 Universitätsprofessor an der Universität Dortmund und Inhaber des Lehrstuhls für Energiesysteme und Energiewirtschaft (vormals: Elektrische Energieversorgung)
1975 - 1982 Wissenschaftlicher Berater des Forschungszentrums CEPEL in Rio de Janeiro, Brasilien
seit 1988 Vorsitzender des Zentrums für Beratungssysteme in der Technik( ZEDO e.V. )
seit 1990 Honorary Editor IEE: Generation, Transmission, Distribution
1991 Gastprofessur Universität Tokyo
1992 Ernennung zum IEEE Fellow
1994 Gründung der EUS GmbH in Gelsenkirchen
2007 Emeritierung und Übergabe des Lehrstuhls an Prof. Dr. Rehtanz. Die Abschiedsvorlesung mit dem Thema "Die Netzrevolution - Erinnerungen an die Zukunft" vor 23. Februar kann hier heruntergeladen werden.

Location & approach

The campus of TU Dort­mund University is located close to interstate junction Dort­mund West, where the Sauerlandlinie A 45 (Frankfurt-Dort­mund) crosses the Ruhrschnellweg B 1 / A 40. The best interstate exit to take from A 45 is "Dort­mund-Eichlinghofen" (closer to Campus Süd), and from B 1 / A 40 "Dort­mund-Dorstfeld" (closer to Campus Nord). Signs for the uni­ver­si­ty are located at both exits. Also, there is a new exit before you pass over the B 1-bridge leading into Dort­mund.

To get from Campus Nord to Campus Süd by car, there is the connection via Vogelpothsweg/Baroper Straße. We recommend you leave your car on one of the parking lots at Campus Nord and use the H-Bahn (suspended monorail system), which conveniently connects the two campuses.

TU Dort­mund University has its own train station ("Dort­mund Uni­ver­si­tät"). From there, suburban trains (S-Bahn) leave for Dort­mund main station ("Dort­mund Hauptbahnhof") and Düsseldorf main station via the "Düsseldorf Airport Train Station" (take S-Bahn number 1, which leaves every 20 or 30 minutes). The uni­ver­si­ty is easily reached from Bochum, Essen, Mülheim an der Ruhr and Duisburg.

You can also take the bus or subway train from Dort­mund city to the uni­ver­si­ty: From Dort­mund main station, you can take any train bound for the Station "Stadtgarten", usually lines U41, U45, U 47 and U49. At "Stadtgarten" you switch trains and get on line U42 towards "Hombruch". Look out for the Station "An der Palmweide". From the bus stop just across the road, busses bound for TU Dort­mund University leave every ten minutes (445, 447 and 462). Another option is to take the subway routes U41, U45, U47 and U49 from Dort­mund main station to the stop "Dort­mund Kampstraße". From there, take U43 or U44 to the stop "Dort­mund Wittener Straße". Switch to bus line 447 and get off at "Dort­mund Uni­ver­si­tät S".

The AirportExpress is a fast and convenient means of transport from Dort­mund Airport (DTM) to Dort­mund Central Station, taking you there in little more than 20 minutes. From Dort­mund Central Station, you can continue to the uni­ver­si­ty campus by interurban railway (S-Bahn). A larger range of in­ter­na­tio­nal flight connections is offered at Düsseldorf Airport (DUS), which is about 60 kilometres away and can be directly reached by S-Bahn from the uni­ver­si­ty station.

The H-Bahn is one of the hallmarks of TU Dort­mund University. There are two stations on Campus Nord. One ("Dort­mund Uni­ver­si­tät S") is directly located at the suburban train stop, which connects the uni­ver­si­ty directly with the city of Dort­mund and the rest of the Ruhr Area. Also from this station, there are connections to the "Technologiepark" and (via Campus Süd) Eichlinghofen. The other station is located at the dining hall at Campus Nord and offers a direct connection to Campus Süd every five minutes.

The facilities of TU Dort­mund University are spread over two campuses, the larger Campus North and the smaller Campus South. Additionally, some areas of the uni­ver­si­ty are located in the adjacent "Technologiepark".

Site Map of TU Dort­mund University (Second Page in English)